loader image
Gerecse Optika Tatabánya

A szem védelme a digitális életmód hatásaival szemben Crizal Prevencia szemüveglencsével

Szemünk lényeges szerepet tölt be a mindennapjainkban és nem mellesleg egy fontos érzékszervünk, ezért is fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk neki.

A mai digitális világban pedig még inkább célszerű figyelembe vennünk szemünk megóvását, hiszen a telefon, laptop, tablet és társai kijelzőinek a napi hosszas nézése jelentősen növelheti a szemromlás esélyeit. Hiába könnyítik meg napjainkat ezek az eszközök, hosszútávon használatuk sajnos nem egészséges, mivel a szemünk nem bírja a képernyő hosszas bámulását, ami tőle 30 cm-re helyezkedik el.

Tehát a fő problémát az okozza, hogy túlságosan közel tartjuk magunkhoz a képernyőt, ami egy kevésbé természetes állapotot teremt. Emiatt szemünknek erőteljesebben kell fókuszálnia, mint az célszerű lenne és ez fáradtsághoz vezet, így elkezd romlani is a szemünk.

A digitális negatív hatások, hatások enyhítése

Digitális eszközeink kék fényt bocsátanak ki magukból, hiszen ez teszi lehetővé, hogy nappali fényviszonyok között is láthatóak legyenek számunkra.

Egy kutatás kimutatta, hogy a kék fény melatonin termelést serkentő hatással van szemünkre, mely az alvási ciklusaink helyes működését szabályozza. Tehát ha sokat nyomkodjuk a kütyünket, nehezebben fogunk elaludni, kimerültek és fáradtak leszünk – ez pedig nem csak szemünket befolyásolja, hanem szervezetünkre is káros hatással bír.

Az eszközök fokozott használata számos kellemetlen panaszt okozhat:

  • fejfájás
  • égő, viszkető szemek
  • fáradt, vörös szemek
  • szemszárazság/könnyezés
  • nyak-, vállfájás
  • távolra/közelre homályos látás.

Fontos, hogy kellő távolságot tartsunk szemünk és készülékeink között. Habár ezzel sem tudjuk teljesen elkerülni a szemromlást, legalább késleltethetjük azt.

Amennyiben napi szinten több órát használjuk a telefonunkat, laptopunkat próbáljunk meg gyakran szünetet tartani, hogy pihentetni tudjuk szemünket. Ilyenkor érdemes egy távoli pontra fókuszálnunk, illetve célszerű figyelnünk arra is, hogy rendszeresen és sokat pislogjunk, hogy a szemünk ne száradjon ki.

Érdemes szemtornát is végeznünk, az interneten erre rengeteg hasznos gyakorlatot találunk, melyeket ajánlott naponta többször elvégeznünk, hogy kilazítsuk a berögzült szemizmainkat.

Káros ibolya-kék fény elleni védelem

Crizal Prevencia szemüveglencse előnyei

Az ibolya-kék fény az időjárástól függetlenül jelen van és károsítja a szemünket. Ezekkel a káros fényekkel ráadásul beltéren is ugyanúgy találkozhatunk, hiszen a LED lámpák fényének alkotóeleme a kék fény, melyet készülékeink is kibocsátanak magukból.

Mit tehetünk tehát, ha maximálisan védeni szeretnénk szemünket? Nos, akkor célszerű a Crizal Prevencia lencsét választanunk, hiszen ez a speciális típus lecsökkenti a kék fény szembe jutását, így védve a káros ibolya-kék fénnyel szemben. Mindemellett megelőzi a szemünk idő előtti öregedését, valamint az UVA és az UVB sugarakkal szemben is kiváló védelmet nyújt. Ráadásul ezek a lencsék portaszító tulajdonsággal is rendelkeznek, ezzel pedig megkönnyítik a mindennapos viseletet és megkímélnek minket az állandó tisztogatástól. A Crizal Prevencia lencsék egy másik jó tulajdonsága, hogy lepergeti a vizet, így esős időben is kényelmes hordani, mivel nem okoz gondot, ha egy-egy csepp ráesik.

A káros sugarak nem csak bőrünkre, hanem szemünkre is negatív hatással vannak. A Crizal Prevencia kiszűri a káros kék fényt, ezzel csökkentve retinasejtjeink pusztulását. Ezek a fénysugarak gyorsítják a szemünk öregedést és a szürkehályog kialakulását is. A kék fény hosszútávú károsodást okoz szemünknek, a Crizal Prevencia ezeket a fényeket visszatükrözi és folyamatosan szűri a káros ibolya-kék fényeket, ezzel védve szemünket. Amennyiben szeretnénk megóvni szemünket a visszafordíthatatlan szembetegségektől érdemes célzottan kék fényt szűrő szemüveglencsét választanunk.

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00