loader image
Gerecse Optika Tatabánya
Cilinderes szemüveg – Mit jelent pontosan?

Cilinderes szemüveg – Mit jelent pontosan?

A szemüvegesek körében nem ismeretlen a cilinderes szemüveg elnevezés, de nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, hogy mit is jelent pontosan.

Cilinderes szemüvegre jellemzően az astigmiával küzdőknek van szükségük, ami a harmadik leggyakoribb szemprobléma. A köznyelvben „szemtengelyferdülésnek” is nevezik. Ezt hivatott korrigálni a cilinderes szemüveg.

Astigmia

Ahhoz, hogy jobban megismerjük, miként is működnek a cilinderes szemüvegek, érdemes előbb magát a problémát, azaz az astigmiát, mint jelenséget feltérképeznünk. Mint a két leggyakoribb szemprobléma – a rövid-és távollátás – az astigmia is egy fénytörési probléma.

Az astigmiás szem szaruhártyája nem tökéletes gömbfelszín, inkább enyhén tojásdad alakú. Az egyik átmérő irányában görbébb (domborúbb) a felszín, míg a másik irányban laposabb.

A látás szempontjából fontos, hogy a szemfelszínről érkező fény egy pontba összpontosuljon, ahonnan a kép az agyba kerül feldolgozásra, azonban az astigmiás szem az eltérő felszíne miatt képtelen a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban összegyűjteni, így a különböző meridiánokban beeső sugarakat gyűjtővonalakban egyesíti.

Mi okozza az astigmiát, mik a tünetei?

Főként veleszületett problémaként tartják számon, egyes kutatások alapján megállapították, hogy öröklődhet a rendellenesség és akár családon belüli halmozódás is előfordulhat. Kevésbé jellemző, de későbbi elváltozás (pl.: szemműtét utáni hegesedés) következtében is kialakulhat.

A legkönnyebben érzékelhető tünet a homályos látás, tehát ha az apróbb betűk olvasásánál azt érzékeled, hogy a betűk nehezen válnak el egymástól, illetve nincs egy éles határvonaluk, lehet az astigmiára gyanakodni. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a homályos látás számtalan más szemprobléma vagy betegség tünete lehet, így mindenképp keressünk fel egy szakembert, hogy megtaláljuk a probléma okát. A homályos látás mellett gyakori tünet a szem fáradékonysága és a rendszeres fejfájás. Továbbá gyerekeknél is könnyen felismerhető ismertetőjele a hunyorgás és az enyhén megdöntött fej.

Cilinderes szemüveg – Mit jelent pontosan?

A cilinderes szemüveg

A cilinderes szemüvegek ezt a látási problémát hivatottak megoldani, mégpedig úgy, hogy a szemüvegbe olyan lencse kerül, amelynek görbülete nem szabályos gömb, így a lencse más szögben töri a fényt, mint egy hagyományos cilinder nélküli lencse, ezzel korrigálva az astigmia fénytörési hibáját.

De az astigmiát korrigálhatjuk kontaktlencsével is, ami közvetlenül a szemfelületi egyenetlenséget hozza helyre, így jellemzően ebből kisebb cilinderszámúra van szükség, mint szemüveglencséből.

Súlyosabb esetekben pedig lehetőség van szemműtétre is, mely során a szaruhártya alakjának korrigálása történik.

A cilinderes szemüveg megszokása

Ha most viselsz először cilinderes szemüveget, elsőre talán azt az érzést keltheti, hogy nem is jó szemüveget készítettek neked. Persze ez nem igaz, csupán arról van szó, hogy az agyunk könnyen megszokta a rossz látást, így kis időbe telik neki, míg megszokja a jót. Jobb esetben csak 1-2 nap, de rosszabb esetben is csak 1-2 hét, amíg megszokja az új helyzetet, és onnan már egy életen át élvezhetjük az éles látást. Tehát mindenképpen megéri kitartónak lenni.

Ha azonban, hosszabb ideig fennál, hogy nem látunk megfelelően az új szemüveggel, akkor mindenképp keressünk fel egy szakembert.

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00