loader image
Gerecse Optika Tatabánya
Ne vegyél olvasószemüveget

Ezért NE válassz kész olvasószemüveget!

Biztosan te is találkoztál már a szupermarketekben és a drogériákban fellelhető állványokkal, ahol már előre legyártott olvasószemüvegeket árulnak, különböző fix dioptriával. De miért nyúlnak sokan a polcra ezekért a kész szemüvegekért?

Mivel egy felgyorsult világban élünk, ahol a gyorséttermek és a mindenütt elérhető villámgyors internet lehetővé teszi számunkra, hogy mindent menet közben intézzünk, ezért sokan a nagybevásárlás során emelnek le egy olvasószemüveget is a polcról, gondolván, ezzel hipp-hopp megoldhatnak egy problémát. De valóban így van?

Mi a probléma az előre legyártott olvasószemüvegekkel?

Bár rendkívül gyors és egyszerű őket beszerezni, használatuk szigorúan ellenjavallott! Hogy miért?

Először is fontos megemlíteni, hogy szemeink objektívként működő szervek. Ahogy nem létezik két ember teljesen ugyanolyan ujjlenyomattal, úgy nem létezik ugyanolyan szemmel (pl. a szemgolyók fénytörése is eltérő) és így látásproblémával sem. Legtöbb esetben még egy személy két szeme is teljesen eltérő, így természetesen az azonos dioptriával rendelkező gyári olvasószemüvegek semmiképpen sem tudnak majd szemeidhez idomulni. Ezzel szemben az emberi szervezet pont az alkalmazkodó képességéről híres, tehát egy rosszul kiválasztott szemüveg igen nagy károkat tud okozni.

Milyen károkat okozhat egy kész olvasószemüveg?

Az agyunk és a szemünk is egy csodálatos szerv, azonban igen könnyen alkalmazkodnak sajnos a rossz dolgokhoz is, mint például egy szükségtelenül nagy erősségű dioptria. Ennek következtében fokozott feszültségbe kerülnek a szemek, ami nagyon megerőltető a számukra és ezáltal a következő tüneteket tapasztalhatjuk: szemromlás, szemfájdalom, pirosság, illetve égő és szúró fájdalom.

Szintén nagy károkat okoz az, hogy ezeknek a lencséknek az optikai középpontja általában sem vízszintesen, sem függőlegesen nem szokott találkozni a pupillával. Ez azért igen nagy probléma, mert így nem azon keresztül néz át a viselője és úgynevezett prizmahatást okoz magának, amely pedig már az agyi látást is befolyásolja. Így fejfájást, szédülést és akár hányingert is okozhat.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy nem szakszerűen felépített szemüvegekről van szó, tehát tele vannak optikai hibákkal: például gyakran torzítanak is.

Milyen károkat okozhat egy kész olvasószemüveg?

Milyen hibákat követhetsz el vásárlás során?

Már a szemüveg megvásárlása előtt felmerül a probléma, hogy igazából nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen erősségű dioptriára lenne szükségünk. Mindenképp jelentkezz be látásvizsgálatra, ahol műszerek és képzett szakemberek állapítják meg, hogy milyen erősségű látásjavító eszközre van valóban szükséged!

Amennyiben nem voltál előzetes látásvizsgálaton, úgy jobb híján az üzletben, próbálgatással igyekszel majd kiválasztani egy szemüveget. E kapcsán azonban számos probléma felmerül. Jellemzően mindenki erősebb dioptriájú szemüveget választ magának, mondván: azzal még a legapróbb betűket is jól, felnagyítva látja. De a szemüveg nem nagyító! Számtalan káros következménye lesz a túl erős szemüveg viselésének (amelyeket már fentebb is említettünk).

Egy fokkal átgondoltabb döntés, mégsem teljesen ésszerű, amikor ugyan a lencséket szemvizsgálat után, az optikában vásároljuk meg, de egy előre elkészített bolti olvasószemüveg keretébe szeretnénk kérni. De milyenek is ezek a keretek?

Ezek a szemüvegkeretek rendszerint valamilyen fröccsöntött műanyagból készülnek, amiknek abszolút semmi rugalmasságuk nincsen, így teljesen értelmetlen optikai lencséket belehelyezni, mivel valószínűleg egy adott idő után megrepeszti és eltöri azokat. Mindemellett a bolti lencsék a legtöbb esetben fix rögzítéssel kerülnek a keretbe, így azok el sem távolíthatóak/ cserélhetőek.

Szemeink az egyik legfontosabb érzékszervünk, óvjuk meg egészségüket, válasszunk az igényeiknek megfelelő látássegítő eszközt!

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00