loader image
Gerecse Optika Tatabánya

Hány éves kortól használható kontaktlencse?

Több szempontot is figyelembe kell vennünk, amikor gyermekünknél felmerül a szemüveg kontaktlencsére cserélése. Utóbbi sokkal nagyobb törődést és odafigyelést igényel, és kifejezetten fontos a szigorú tisztítási szabályok betartás.

Mikortól viselhetnek kontaktlencsét a gyermekek?

A kontaktlencse viselése nincs kimondottan korhoz kötve, inkább a megfelelő higiénia meglétéhez, ugyanis kiemelten fontos a lencse megfelelő ápolása, főként a tisztítása és a fertőtlenítése. Napjainkban már rengeteg erre alkalmas folyadékot árusítanak, amelyben mindig nedvesen tudjuk tartani a lencsénket.
A viselés feltétele a lencse betételének és kivételének biztonságos elvégzése, valamint hogy mindig csak tiszta kézzel érjünk hozzá. Mindenképpen fel kell mérnünk a gyermek kapacitását: akkor is be kell tartania a tisztítást, illetve a viselési időt, ha mondjuk nap végére már elfárad és csak behuppanna az ágyba. Elég érett ehhez?
Az első időszakban érdemes napi kontaktlencsét alkalmazni, majd erről áttérni a havira, illetve az első kontaktlencsés időszakban ajánlott magával hordani a szemüvegét, ha esetleg valami történne a lencsével.

A kontaktlencse előnyei

A kontaktlencsék képesek jelentősen megkönnyíteni az életünket, hiszen a szemüveg esetében a keret beszűkíti a látóterünket, míg ez a látótér a kontaktlencsével kiszélesedik. Sporttevékenységet végző gyermekek számára is lényegével biztonságosabb sportolási lehetőséget biztosít. Lencse viselésekor nem kell igazgatni a nyári melegben az izzadtságtól lecsúszkáló szemüveget, nem párásodik, így nem korlátozza a látást, így bármilyen időben kényelmes a viselete. Nyáron ráadásul könnyen viselhetjük vele kedvenc napszemüvegünket is.

kontaktlencse

A kontaktlencse előnyei

A fent említett előnyök ellenére mégsem minden gyerkőc számára lehet ideális választás. Nézzük is meg, kik azok, akiknek nem ajánlott:

  • azoknak, akiknek szárazszem betegségük van,
  • szaruhártya érzéketlenség esetében,
  • szemzáródási rendellenesség esetén,
  • olyan szemészeti betegség esetén, ami helyi kezelést igényel,
  • ha nem tudják behelyezni és kiszedni biztonságosan és nem képesek megfelelően ápolni lencséjüket.

Honnan tudod, hogy a gyermeked felkészült a kontaktlencse viselésre?

Viszonylag könnyen ki lehet szűrni, hogy a gyermek készen áll-e erre a kihívásra, és tudja-e vállalni a kontaktlencsével járó feladatokat.

Mivel a legtöbb gyermek nem szeret szemüveget viselni, emiatt valószínű könnyebben kialakul bennük a szükséges felelősségtudat. Fontos, hogy csak akkor ruházzunk be számára a kontaktlencsére, ha ő határozza el, hogy kell neki. Érdemes ilyenkor leülni és megbeszélni a gyermekkel, hogy mi az oka, hogy ő kontaktlencsére szeretne váltani, ugyanis nem mindegy, hogy külső hatás miatt vagy a saját kényelme okán szeretné.

Ha a gyermek már önállóan elvégzi a feladatait figyelmeztetés nélkül, akkor rendelkezik elég felelősségtudattal, hogy lencsét viseljen. Ám ha többször is rá kell szólni dolgok miatt, abban az esetben inkább még várjunk egy kis időt, hogy ne mi legyünk azok, akik folyton figyelmeztetik, hogy vegye ki a kontaktlencséjét a nap végén.

Ha a gyermek sűrűn piszkolja össze magát, akkor nála még korai lenne a lencse alkalmazása, ugyanis ha piszkos kézzel a szeméhez ér könnyen kaphat szemfertőzést is.

Mivel a lencse viselése előtt szemüveget hordott a gyermek, így meg tudjuk figyelni, hogy a szemüvegét milyen gyakran és hogyan tisztítja le, ebből is tudunk következtetni, hogy mennyire gondoskodik a tisztán tartásról.

Ha gyermeked sportol, akkor is érdemes lehet elgondolkodni a kontaktlencsén, mivel sokkal kényelmesebb opció lehet a számára, kevésbé gátolja őt a mozgásban, illetve sokkal kényelmesebb úgy mozognia, hogy nincsen a fején semmi, ami csúszkálhat.

Abban az esetben, ha jól átgondoltatok minden szempontot és arra jutottatok, hogy kellő odafigyeléssel és gondoskodással állna hozzá a gyermek a kontaktlencséhez, mindenképpen egyeztessetek előzetesen szemész szakemberrel. 

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00