loader image
Gerecse Optika Tatabánya
Mi tudjuk milyen szemüvegkeretre vágysz! Gerecse Optika Tatabánya

Hogyan válasszunk szemüvegkeretet?

Ha szemüveg választás előtt állsz, akkor nem árt fontolóra venned, hogy milyen szemüvegkeret is passzol hozzád, illetve hogy mire érdemes figyelned a kiválasztáskor.

A szemüveg öltöztet, így tényleg rengeteget dobhatunk a megjelenésünkön egy jól kiválasztott szemüveggel.

Választási praktikák

Először is fontos, hogy milyen apropóból vesszük az irányt az optika felé. Ha mindennapi viseléshez keressük a keretet, akkor mindenképpen törekednünk kell arra, hogy arcunk előnyös vonalait emelje ki, ezzel elérve egy igényes megjelenést, akár munkahelyen vagyunk, akár csak az utcán sétálunk.

Érdemes az életkorunkat is számításba venni, hiszen egy erőteljes fekete keret könnyen öregíthet minket. A fiatalosabb megjelenés eléréséhez jó választás lehet egy színes keret, persze itt figyelnünk kell arra is, hogy a bőrszínünkhöz passzoljon, ne adjon se túl sápadt hatást és ne feltétlenül virítson rajtunk a választott keretünk.

Amennyiben nem vagyunk tisztában azzal, hogy számunkra milyen szemüvegkeret passzol, mindenképpen érdemes a választásnál több stílusú keretet is felpróbálni és megnézni a tükörben, hogy hogyan áll rajtunk. Érdemes külső szemlélőket bevonnunk, hogy ők hogyan látják. Lehet, hogy ez időigényes lesz, de így legalább magunk is látni fogjuk a különbséget, ami segíteni fog jó döntést hozni és a megfelelő szemüvegkeret kiválasztásával távozunk az optikából.

Arcforma alapján milyen keret passzol

Mindenki más arcformával rendelkezik, ami befolyásolja, hogy melyik szemüvegkeret passzol hozzánk a leginkább. Előfordul, hogy egy adott keret valakinek tökéletes, másnak pedig nem mutat olyan előnyösen.

Lényegesen megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha tisztában vagyunk vele, hogy az arcunk formája alapján milyen keret illik hozzánk.

Az ovális arcformával rendelkezők szerencsés helyzetben vannak, hiszen nekik szinte akármelyik keret előnyösen mutat, a geometrikus és a kerek forma különösen jól választás nekik. A lényeg, hogy a szemüvegkeret az arcának legszélesebb részénél egy picit mindig legyen szélesebb.

A kerek arcformájúak azonos szélességű és magasságú arccal rendelkeznek, így nekik ideális olyan szemüveget választani, ami nyújtja az arcukat. Ez lehet egy szögletes, geometrikus, sokszögű, téglalap formájú, ami ellensúlyozza az arcuk puha, lágy, kerek ívét.

A hosszúkás arcformájúaknak célszerű olyan keretet választaniuk, ami szélesíti a hosszúkás, keskeny arcukat, ezt egy ívelt, ovális vagy kerek formájú kerettel érhetik el, illetve a szárakon lévő mintákkal is tudják szélesíteni. A kerekebb, szögletesebb formák szintén jól mutatnak rajtuk, valamint nagyobb és vastagabb keretet is bátran választhatnak.

Hogyan válasszunk szemüveget a fejformánkhoz?

A szögletes arcformához széles, sarkos homlok és enyhén szögletes áll társul. Náluk az a cél, hogy az arcvonásaik enyhítve legyenek. Ezt keskenyebb, ovális vagy kerek formákkal tudják elérni. A keret felső része lehet hangsúlyosabb – célszerű, ha szélesebb is, mint amilyen magasság.

A szív vagy gyémánt arcformájúak széles homlokkal, magas arccsonttal és keskeny állal rendelkeznek. Szerencsések, számukra bármelyik típusú szemüvegkeret megfelelő. Jól állnak nekik a keret nélküli, az ovális és a macskaszem formájú szemüvegkeretek.

Szemüvegkeret mérete

A kinézet és a kényelmesség miatt is érdemes megfelelő méretű szemüvegkeretet választanunk. Fontos, hogy passzoljon az orrunknál, ugyanis ha nem illeszkedik rendesen, könnyen nyomhatja az orrunkat, így a viselete is kényelmetlenné válhat számunkra. Szerencsére ezt a műanyagkeretes szemüvegeknél már az első felpróbáláskor érzékeljük, amennyiben a próbakor nem érezzük komfortosnak, felesleges vele tovább bíbelődnünk, hiszen ezeknek nem lehet állítani. Viszont a fém vagy fúrt orrtámaszos kereteknél erre van lehetőség utólag is.

Szempontok

Nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy a tükörben mennyire mutatós rajtunk az adott szemüveg, fontos hogy kényelmes legyen a viselete. Továbbá arra is törekednünk kell, hogy illeszkedjen az arcunk formájához, a szemünk alakjához és a szemöldökünk ívéhez.

Érdemes odafigyelnünk a szárak hosszúságára, mert ha túl rövid, akkor nem fog illeszkedni a fülünkre és csúszkálni fog rajtunk. A túl hosszú szár pedig esztétikailag nem előnyös, hiszen kilóg a fülünk mögül.

A szemüvegkeret szélessége szintén olyan szempont, amire érdemes figyelnünk a választáskor: a kicsi keretet szűknek érezhetjük, a széles keret pedig előnytelenül nagynak fog látszani rajtunk.

Ha ezeket is figyelembe vesszük keretünk kiválasztásakor, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sikerül megtalálnunk a számunkra tökéletes és előnyös szemüvegkeretünket, amit büszkén viselhetünk nap mint nap.

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00