loader image
Gerecse Optika Tatabánya
Síszemüveg

Síelés szemüvegesként

Sokan vagyunk, akik rajongunk a különböző téli sportokért, mint például a síelés, azonban legtöbbünknek komoly fejtörést jelent, hogy mégis mi a legjobb megoldás, hogy szemüvegesként is pont ugyanolyan élvezetes legyen ez a sport, mint másoknak. Lássuk hát az összes lehetséges opciót, hogyan tudsz szemüvegesként is kényelmesen síelni:

1. Csak a szemüvegedben

Egyszerűen a szemüvegedben is nekivághatsz a lejtőnek. A bukósisak alatt is jól elfér és a szitáló hóval szemben is védelmet nyújt. Fontos azonban azt is megemlítenünk, hogy hóviharban, esőben és a felerősödő szélben nem ez a megoldás a legalkalmasabb. Továbbá a hegyoldalon is erős UV sugárzással szemben sem mindegyik szemüveglencse típus véd.
Ha mégis úgy döntesz, szemüvegben vágsz neki a síelésnek, érdemes egy pótszemüveget is magaddal vinned, illetve, ha lehet, ne a legdrágább designer keretedet válaszd ki erre az alkalomra, hiszen sport közben könnyen megsérülhet vagy eltörhet kedvenced. A mikroszálas szemüvegtörlőt és a szemüveged tokját se hagyd otthon.
Mivel a hidegből a meleg hüttébe betérve a bepárásodás garantált, így érdemes a párásodásgátló Optifog kendőket is magaddal vinned.

2. A szemüvegedben és a síszemüvegedben

Talán nem is tudtad, de számos gyártó készít olyan kialakítású síszemüveget, ami alatt tökéletesen elfér a dioptriás szemüveged, így védve azt az UV-és napsugárzástól, az erős havazástól és az esések által történő karcolásoktól vagy töréstől. Ennek a kombinációnak a hátulütője, hogy nem a legkönnyebb beszerezni ezeket a síszemüvegeket, mivel jellemzően a szezon elején elkapkodják mindet, illetve a párásodás kellemetlen mivolta is egy fellépő negatív tényező lehet, így ajánljuk, hogy mindig meleg, száraz helyen vedd fel mindkét szemüveget vagy használd az Optifog technológiát.

3. Clip-on szemüvegben

A clip-on szemüvegek lényege, hogy egy mozdulattal a felcsíptethető előlap segítségével napszemüveget varázsol a szemüvegedből. Ez a legkedvezőbb árú megoldás, ha dioptriás napszemüvegre vágysz. Ez ugyanúgy magában hordozza a szemüveges síelés hátrányait, tehát esőben, hóviharban vagy erős szélben nem ez a legkényelmesebb megoldás.

Síelés szemüvegesként

4. Dioptriás napszemüvegben

Választhatunk dioptriás napszemüveget is síeléshez, azonban itt fennáll a veszélye, hogy egy bukás során eltörik és ezáltal szemüvegünk mindkét funkcióját elveszti, amit egy ilyen közegben nehéz és drága is pótolni. Így ha mégis a diopriás napszemüvegben való síelés mellett döntenél, mindig legyen nálad egy pótszemüveg is.

5. Kontaktlencsében

Praktikus választás lehet, ha síeléshez inkább kontaktlencsét választasz, mivel erre a hagyományos síszemüveget és napszemüveget is felveheted, amik védenek az UV-sugárzástól és az egyéb külső hatásoktól. Kényelmes is, hiszen nem kell a bepárásodástól tartanod. Érdemes napi lencsét magaddal vinned, mivel ez higiénikusabb és probléma esetén sem ér nagy veszteség. Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy a legtöbb napi kontaktlencse csupán 10-11órán át lehet a szemedben, így a vacsorához már érdemes szemüvegre cserélned. Készülj fel minden eshetőségre, vigyél magaddal több lencsét, mint ahány napra mész, illetve az ápolószert és kontaktlencsetartódat is elviheted a biztonság kedvéért.
Ha most váltanál előszőr kontaktlencsére, ajánlott otthon még indulás előtt elgyakorolnod és kicsit megszoknod a használatát, hogy ne a hegytetőn érjen kellemetlenül az új helyzet. Illetve mindig szánj rá elegendő időt reggelente, mielőtt a sípályára indultok, hogy ne a nagy sietségben kelljen betenned a lencséket.

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00