loader image
Gerecse Optika Tatabánya
Utazási tippek kontaktlencséseknek

Utazás kontaktlencsével – mire fontos odafigyelni

Indul a nyaralási szezon! Reméljük, te is és a kontaktlencséd is felkészültetek az utazásra! A kiruccanások során kontaktlencsésként kifejezetten oda kell figyelned a gondos tárolásra és ápolása, amit már akkor számításba kell venned, amikor bepakolsz a bőröndödbe. Ilyenkor célszerű ennek tudatában a kontaktlencsédről gondoskodnod. A nem megfelelő kontaktlencse használat könnyen fertőzést is okozhat, ezért érdemes a kockázatokat elkerülnöd, hogy zavartalan legyen a pihenésed. Nézzük is meg, mire kell különösen odafigyelned!

Pakolás

Ha szereted rendszerezni a dolgaidat az utazás alatt is, akkor érdemes lesz beszerezned egy kontaktlencse neszeszert. Azért ideális választás, mert kevés helyet foglal el a kézitáskádban, bőröndödben, sőt akár még zsebre is teheted, hogy biztosan kéznél legyen. A praktikus tárolás miatt mindent tartalmaznia kell, ami szükséges: a tárolót, az ápolószert, egy apró tükröt és magát a lencsét.     

Eldobható lencse

Ha olyan helyre utazol, ahol kétes higiéniai körülmények állnak fenn, akkor célszerű az eldobható kontaktlencsét alkalmaznod, amit a használat után eldobhatsz. Ezzel megelőzheted a fertőzéseket.

Higiénia

Mindegy, merre utazol, és az is, hogy milyen lencsét használsz, minden esetében kiemelten fontos odafigyelned a megfelelő higiéniára az utazás során. Kizárólag csak alapos kézmosás után nyúlj a szemedhez, hogy kivedd vagy éppen behelyezd a lencsédet! Az előírt használati idő betartását is vedd számításba, ne hordd tovább a javasoltnál, illetve amennyiben nem alkalmas rá a lencse, abban az esetben az alvást is kerüld vele!

Vizes helyszín kerülése

A víz által könnyen fertőzés érheti a szemet. Ha kényelmesebb számodra a kontaktlencse és ragaszkodsz a pancsoláshoz, akkor érdemes a már említett eldobható lencsét alkalmazni, és amint víz éri, a lehető leghamarabb kivenni és eldobni.

Külföld

Ha külföldre utazol, érdemes előre gondolkodnod, hogy a kiszemelt országban meg tudod-e értetni magadat a helyi lakosokkal vagy sem. Abban az esetben, ha nem beszéled a nyelvet, érdemes előre felkészülnöd a kontaktlencséd adataival, illetve összeírni magadnak pár alap mondatot, ha bármi történne a lencséddel, és a helybéli optikusnak el kellene magyaráznod, mire van szükséged. Mindemellett nem árt bekészítened a szemüvegedet, olyan esetekre, amikor nem kivitelezhető a megfelelő higiénia betartása.

Ha repülővel utazol, akkor tájékozódj az aktuális szabályokról. A nagyméretű ápolófolyadék minden bizonnyal nem kerülhet a kézipoggyászba, csak a feladandó poggyászodban. Ezt mindig szigorúan ellenőrzik, így akár kidobásra is kerülhet az adott termék, szóval nem éri meg kockáztatni.

Kontaktlencse tippek-utazáshoz

Szemüveg

Amennyiben a lencse viselése mellett szemüveggel is rendelkezel, abban az esetben nem árt, ha azt is bekészíted a poggyászodba. Az utazás során előfordulhat olyan körülmény, amely lehetetlenné teszi a lencse viselését, például egy új allergénnel való találkozás. Ahogy az sincs kizárva, hogy a higiéniai körülmények szólnak a lencse viselése ellen. Ilyen esetekben pont kapóra tud jönni a bepakolt szemüveg. Abban az esetben, ha nincs szemüveged, akkor a fent említett eldobható lencsét is alkalmazhatod.

Ne felejtsd el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látásodat és a szemüvegedet

Nyitvatartás

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

2890 Tata, Ady Endre u. 3

H – P: 09:00 – 17:00

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

+36 34 597 483

+36 20 214 3440

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00

+36 34 318 900

+36 20 342 6488

2890 Tata, Ady Endre út 3.

H – P: 09:00 – 17:00

+36 20 403 0292

Üzleteink

Tatabánya, Vadász utca 66.

H – P: 10:00 – 18:00

Tatabánya, Győri út 16/B

H – P: 09:00 – 17:00